06-30933171 info@bleshoeve.nl

Verlies- en Rouwtherapie

Bij Leerdier hanteren wij het uitgangspunt dat ervaringen in onze voorgeschiedenis van grote invloed kunnen zijn op hoe flexibel wij met veranderingen in het heden kunnen omgaan. Negatieve, onveilige ervaringen in het verleden kunnen leiden tot niet goed, aan de omstandigheden, aangepaste reactiepatronen in het heden. Deze reactiepatronen hadden vroeger een functie (overleving), maar kunnen nu een gezond rouwproces belemmeren. Dit kan zich uiten in verschillende problemen en klachten. In dat geval kan ondersteuning door een verlies- en rouwtherapeut nodig zijn.

Wanneer je bij Leerdier komt voor verlies- en rouwtherapie gaan we gezamenlijk onderzoeken wat er nodig is om het door jou geleden verlies te kunnen gaan integreren in jouw leven. Het gaat dan ook altijd om ‘zorg op maat’. We gaan met elkaar in gesprek over jouw verlies. We vinden het hierbij belangrijk dat je de gelegenheid krijgt om in alle rust ‘op verhaal’ te kunnen komen. Uit ervaring weten we dat een beluisterd en begrepen verhaal helpend is bij het krijgen van inzicht en om het door jou geleden verlies stap voor stap te kunnen integreren in je leven.

Bij rouwenden die bij ons komen is vaak het rouwproces verstoord. Dit kan komen door zogenaamde overlevingspatronen. Dit zijn eerder aangeleerde patronen, ontstaan naar aanleiding van eerdere gebeurtenissen in je leven. Hierdoor zijn je denken, voelen en handelen vaak niet goed afgestemd op dat wat het omgaan met het geleden verlies, de verliessituatie, van je vraagt. Voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld bepaalde veelvoorkomende overtuigingen of gedachten zoals:
‘Ik moet sterk zijn’; ‘Het is alweer een jaar geleden, ik zou er nu toch minder mee moeten zitten?’; of: ‘Anderen begrijpen me niet als ik zeg dat het nog steeds niet goed met me gaat. Ik kan beter doen alsof het weer beter gaat’. “Ik voel me schuldig, wanneer ik even niet aan haar denk.” “Als ik zeg hoe het echt met mij gaat, vinden ze me een zeur.”

Bij Leerdier praten we niet alleen tijdens de therapie, maar gaan we ook actief met elkaar aan de slag. We werken hiervoor met verschillende methoden, waaronder ervaringsgericht leren met de inzet van paarden of honden, ontspannings- en ademhalingsoefeningen, mindfulness, meditatie en visualisatie oefeningen, narratieve techieken en psycho-educatie. Tijdens de therapie werken we aan het creëren van lichaamsbewustzijn, een gezonde emotieregulatie, inzicht in gedachten en gedragspatronen, maar ook gaan we gezamenlijk op zoek naar zin- en betekenisgeving. Het doel hierbij is om de rouwende te leren om zich weer open af te kunnen stemmen op zijn eigen binnen- en buitenwereld. Om op deze wijze inzicht te krijgen in wat er voor nodig is om het geleden verlies stap voor stap te kunnen gaan integreren in zijn of haar leven. Hierdoor komt een vastgelopen rouwproces weer in beweging en kan de rouwende zijn eigen unieke proces hervatten.